Att tänka på när du väljer solkräm

UV-strålar är skadligt för huden och för att skydda sig är det klokt att använda solkräm. När man står framför hyllan och ska välja en av alla dom produkter som finns så kan det dock vara svårt att veta vad man ska välja. Det finns några viktiga saker att känna till inför valet – bland annat vad siffrorna som finns på solkrämsförpackningar står för. Nedan kan du läsa mer om vad som är bra att tänka på vid val av solkräm som du kan beställa hos www.skonhetsguiden.se.

SPF, UVA och UVB

Förkortningen SPF finns på alla solkrämer och det står för ”Sun Protection Factor”, alltså solskyddsfaktor. Efter SPF finns en siffra som kan variera alltifrån 10 till 50 och man kan säga att ju högra siffra desto bättre skydd. För barn och personer med känslig hud rekommenderas alltid SPF 50 men även om man har en tolerant hud är det viktigt att skydda sig – hellre för bra än för dåligt.

När det gäller UV finns både UVA, UVB och UVC. UVC är inte skadligt för människan men däremot är både UVA och UVB det. UVA är strålning som tränger in i huden på djupet och som kan ge permanenta skador om man utsätts mycket och ofta.

UVB är nödvändigt då det är den strålningen som gör att man fyller på sina depåer av D-vitamin men även denna är skadlig om man inte skyddar sig, till exempel med solkräm. UVB-strålningen påverkar huden på så vis att den åldras snabbare, vilket kan märkas genom att huden tappar elasticitet och blir rynkig. Det är hög och långvarig exponering för UVB som kan leda till hudcancer.

Andra egenskaper för solkräm

Det finns en mängd olika solkrämer att välja bland och förutom att veta hur bra den skyddar finns även andra egenskaper som kan vara värda att kolla på. En sak är konsistensen – även här finns mycket att välja bland:

  • Kräm/lotion
  • Mousse
  • Spray

Det spelar egentligen ingen roll vilken av dessa man väljer, det är en smaksak. En annan sak att tänka på är om man vill ha en parfymerad eller oparfymerad solkräm, samt om man vill ha en med eller utan färgämnen. Vid val av solkräm är det alltså lika viktigt att läsa innehållsförteckningen som att läsa av dom siffror som berättar vilken solskyddsfaktor krämen har.