När det kommer till kreditupplysningar och lån är det viktigt att ha en förståelse för hur kreditupplysningsföretag fungerar. Detta gäller i synnerhet när det kommer till UC (Upplysningscentralen) och de olika alternativen på marknaden, såsom Bisnode. I denna guide utforskar vi hur dessa fungerar och vilka skillnaderna är, samt varför långivaren Brixo föredrar det ena alternativet framför det andra.

Därför använder Brixo ett alternativ till UC

När du ansöker om ett lån hos de flesta långivare används UC för att inhämta kreditupplysningar. Men Brixo väljer att istället använda sig av Bisnode för detta ändamål. Varför har detta så stor betydelse för dig som låntagare, kanske du undrar? Detta är viktigt av följande skäl:

  • De flesta långivare använder sig av UC. UC är det mest kända kreditupplysningsföretaget i Sverige. De håller koll på alla kreditförfrågningar som görs på dig. Varje gång en kreditupplysning görs via dem påverkas din kreditvärdighet hos UC. Om du har många förfrågningar registrerade hos dem kan detta tolkas som att du ofta ansöker om krediter. Därmed riskerar detta att sänka din kreditvärdighet.
  • Vissa använder istället alternativa kreditupplysningsföretag. Brixo använder istället Bisnode när de inhämtar sina kreditupplysningar. Detta innebär att din förfrågan inte registreras hos UC när du ansöker om en kredit hos denna långivare. Detta bidrar till att skydda din kreditvärdighet hos UC. Långivarens lån blir dessutom mer tillgängliga för dem som redan har fler förfrågningar registrerade på sig hos UC.
  • Du kan undvika att förfrågningar görs hos UC. Bisnode är ett av de alternativa kreditupplysningsföretagen i vårt land. När en kreditupplysning görs via dem påverkas inte din kreditvärdighet hos UC. Detta är viktigt att ha i åtanke, inte minst om du redan sedan tidigare har många förfrågningar registrerade på dig. Genom att välja en långivare som använder Bisnode, kan du undvika att ytterligare påverka din kreditvärdighet hos Upplysningscentralen.

Avslutande tankar

Det är viktigt att förstå skillnaden mellan UC och andra kreditupplysningsföretag, som till exempel Bisnode. Detta gäller särskilt när du vill skydda din kreditvärdighet men ändå ansöka om en kredit eller ett lån. Genom att välja en långivare som använder en annan leverantör av kreditupplysningar kan du nämligen göra just detta.