Glöm inte värma upp inför Cykelvasan

Ett problem som kan uppstå när du är sen till en cykeltävling som Cykelvasan är att du inte hinner värma upp ordentligt. Du bör därför se till att anlända till tävlingsområdet i tid och värma upp kroppen inför loppet. Att bara trampa runt lite vid startområdet räcker oftast inte, utan det kan vara svårt att hitta rytmen om din uppvärmning är för kort. Det leder i sin tur till att du inte riktigt är redo att tävla när loppet sedan startar.

Du har säkert själv befunnit dig i en liknande situation, oavsett om det var ett lopp som Cykelvasan eller under ett träningspass, där spurtar iväg och känner hur du ligger bra till men plötsligt får “soppatorsk”. Det känns som att du står stilla och dina ben har helt gett upp. Det är inte ovanligt att liknande scenarion inträffar. Ofta bottnar problemet i bristfällig uppvärmning. Här berättar vi varför du bör värma upp innan du tränar eller tävlar.

Därför bör du värma upp innan du startar i Cykelvasan

En bra uppvärmning ökar gradvis kroppens metabola processer och förhindrar att du drabbas av mjölksyra för tidigt. Det innebär att du kan träna (eller tävla i Cykelvasan) längre utan att bli lika trött som om du inte hade värmt upp. Den trötthet som är kopplad till mjölksyrabildning är i själva verket en självbevarande process som kroppen startar för att skydda din muskelvävnad. I takt med att nivån av syra i muskelcellerna ökar minskar nämligen nedbrytningen av muskelmassa.

Viktigt att tänka på är att du behöver ägna mer tid åt uppvärmning ju mer vältränad du är. Om du till exempel är van att cykla i tre till sex timmar på regelbunden basis behöver du en längre uppvärmning än en cyklist som är van att cykla i mellan en och tre timmar. Korta, intensiva träningspass eller cykellopp kräver dessutom mer uppvärmning än längre, lågintensiva sådana.

Generellt sett bör du börja värma upp med lågintensiv cykling och sedan öka intensiteten ju längre uppvärmningen lider. Du bör dessutom lägga till några intervaller i tävlingshastighet på 60 till 120 sekunder. Det är viktigt att du vilar genom lågintensiva intervaller varje gång du har tagit ut dig i en till två minuter.