Alla har nog varit med om det – de fina plaggen man köpte för ett tag sen har nu gått sönder eller börjat slitas ut. För att vårda kläderna och skorna finns det en del saker man kan tänka på. Bland annat de följande tipsen:

Skor

En skomakare, vid namn Robin Johansson, ger följande tips:

  • Kvalitet lönar sig – Enligt Robin bör man satsa på kvalitet när man köper skor. Han påpekar att skor av god kvalitet har en livslängd på upp till 15 – 20 år om de tas om hand på ett bra sätt.
  • Använd skoblock – För att hjälpa skon på traven med att hålla formen bör man använda skoblock. Om blocken dessutom är av cederträ torkar skorna mycket snabbare, om du har svettats eller om de på något annat vis utsatts för väta.
  • Smörj skinnskorna – Enligt Robin bör man smörja skinnskorna med skokräm. Inte bara skinnskorna bör vårdas ömt – eventuella mockaskor bör också sprayas med impregnering, säger han.
  • Klacka sula om när det behövs – Det här är det bättre att vara för tidig än för sen med, säger Robin. Klacka om och sula om skorna vid behov för att de ska få ett längre och ett lyckligare liv.

Kläder – allmänt

En annan kunnig, Johanna Hedqvist, ger följande tips på hur man kan vårda kläderna på ett bra sätt.

  • Skaffa dig kunskap – Enligt Johanna bör man fråga någon som kan eller kolla på internet. Hon påpekar att det finns många guider som berättar hur man kan laga och sy om sina kläder.
  • Våga testa – Johanna säger att man bör våga testa. Hon resonerar som så att om man ändå inte använder plagget på grund av att det är trasigt, förlorar man ingenting på att i alla fall försöka laga det.

Barnkläder som håller generationer

Barnkläderna tjänar man också på att ta väl hand om, är man duktig på att hålla de rena och skydda de vid förvaring kan de hålla lång tid och över flera syskon.  Det första man ska tänka på att köpa barnkläder av bra kvalitet. Speciellt skalbyxor och skaljackor är något som man man tar väl hand om håller år efter år.